A zsírmáj

HA A MÁJ TÚLZSÍROSODIK

A máj, a has jobb felső részén található a bordaív alatt. Körülbelül 1,5 kg súlyú, és 300 milliárd sejtből áll.
A máj több mint egy szűrő- és méregtelenítő szerv, hiszen - az életminőségre jelentős befolyással bíró - sok más feladatot is ellát a testünkben.
 
A máj legfontosabb feladatai:
•    részt vesz a vércukor szabályozásában
•    fontos fehérjék és hormonok termelése és lebontása
•    a koleszterin és epesavak termelése
•    az anyagcseretermékek lebontása és átalakítása
•    a zsír, szénhidrát, vitaminok és vas raktározása
•    méregtelenítés és szűrő funkciók (alkohol, gyógyszerek, stb.)
•    az immunrendszer védelme


A nem alkoholos zsírmáj betegség az egyik leggyakoribb krónikus májbetegség.

Majdnem minden harmadik túlsúlyos ember érintett!
A túlsúlyos felnőttek 30-40%-ának van nem alkoholos zsírmája. Az erősen elhízott emberek 70%-a, és a 2-es típusú diabéteszesek 90%-a is érintett lehet. Különösen aggasztó: az elhízott gyerekek 30%-ánál fordulhat elő zsírmáj.

Azonban a nem alkoholos zsírmáj nem csak a túlsúlyosak betegsége!
A vékony emberek is érintettek lehetnek: a normál testsúlyúak 15%-a szenved NAFLD-ben. A szaknyelvben őket hívjuk „TOFI”-nak.

Mi a „TOFI”?
Az angol „thin outside, fat inside” rövidítése, ami ezt jelenti:
Kívülről vékony, belülről zsíros.
Azok az emberek tartoznak ebbe a kategóriába, akik látszólag vékonyak, de zsírosak a szerveik – így a máj is.

Van-e zsírmájam? 

Ha Ön zsírmáj-betegségben szenved, a panaszok nem egyediek. A fáradtságot, kimerültséget és a fájdalmat a felső hastájékon gyakran alábecsülik, így a betegség felderítetlen marad.

Manapság már adott a lehetőség, hogy a zsírmáj-betegséget meghatározhassuk: Írja be laboreredményeit a link alatt található táblázatba és megkapja az eredményt. 

Zsírmáj index kalkulátor


Gyógyítható-e a zsírmáj?

A nem alkoholos zsírmáj kezelése a májzsír lebontásáról és az anyagcsere-zavarok terápiájáról szól. Egyszerűen hangzik, de az orvoslás még mindig határokba ütközik a gyógyszeres kezelést illetően.

Gyógyszerek…

…amik a máj zsírtalanítását előidéznék, sajnos nem léteznek.

Csupán a következményképpen keletkező és egyéb betegségeket befolyásolják pozitívan, mint pl. a zsíranyagcsere- zavar vagy a 2-es típusú diabétesz mellitusz.

Mozgás…

…az izomzat inzulinrezisztenciáját javíthatja, ami a zsírmáj miatt keletkezik.

Röviden: az izmok ismét „hallják” és veszik az inzulinjelet és többletcukrot vesznek fel a vérből.

Persze csak akkor, ha valaki egyre aktívabb fizikailag. Különösen az erőedzések tudják felépíteni az izmokat, amik viszont több cukrot képesek tárolni. Így kevesebb cukor alakul át zsírrá.

Egyértelmű ajánlás arra, hogy mit mozogjunk, még nincs. Ami világos: a sport egészségügyi hatásai a táplálkozás átállítása nélkül nagyon alacsonyak.

A megoldás: A táplálkozás

A kalória bevitel rövid távú, erős csökkentése egyszerű és hatásos módnak bizonyult a máj zsírtalanítására.

Az elv:

Minden hirtelen, erős kalória bevitel korlátozás arra ösztönzi a testet, hogy a tartalékaihoz nyúljon.

Ezért: a máj is először a tartalékaihoz nyúl. A zsír fokozatosan épül le és ég el. A máj zsírtalanításával a vércukor- és zsíranyagcsere is javul. A zsírraktárak más szervekben is kiürülnek, tehát a hasnyálmirigyben is általában némi késedelemmel.

A táplálék megvonása súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezethet, amivel sok esetben a gyanútlan fogyókúrázó többet árt magának, mint használ. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a böjt/diéta során a szervezet minden szükséges tápanyagot megkapjon, ami az egészséges működéséhez szükséges. A Hepashake erre is megoldást nyújt komplex összetevői révén. Részletekért hívja a program magyarországi tanácsadóját Zsoldi Andreát (+36 20 266 58 65) aki a Premium Diet hivatalosan elismert szakértője.

Tegyen Ön is egészségéért!

A program alatt elérhető eredmények a szabályok betartása mellett is egyénenként eltérnek, hiszen minden egyes ember szervezete eltérő állapotban van, eltérő testsúlytól szeretne megszabadulni, így az Önre vonatkozó személyes lehetőségekért hívja telefonos tanácsadónkat.

A fogyókúra programhoz tartozó termékek nem csodaszerek, nem garantálható általuk a kívánt hatás elérése. A termékhez kapcsolódó szabályok (kérdezze tanácsadónk) betartása elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez.

Forrás: https://premiumdiet.hu/majdieta, https://premiumdiet.hu/diabetesz---zsirmaj/
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek